top of page
Young attractive man on a review of the doctor dentist..jpg
 • Kan man äta som vanligt med tandställning?
  Tandställningen tål vanlig tuggning, men kan lossna om den belastas alltför kraftigt. Man ska därför undvika att äta vissa hårda och sega saker. Om tandställningen skulle lossna eller gå sönder måste man kontakta tandläkaren snarast. Annars kan tänder flyttas fel eller behandlingstiden bli längre.
 • Kan man rengöra tänderna med tandställning?
  En behandling med fast tandställning innebär ofta att matrester och beläggningar lättare fastnar på tänderna, speciellt kring tandställningens bågar och fästen. Man måste därför vara noga med tandborstningen. Sköter man bara om sina tänder är det ingen risk för hål i tänderna bara för att man har en tandställning.
 • Hur lång tid tar en behandling?
  En behandling tar i de flesta fall runt 1,5-2 år med fastsittande tandställning eller invisalign. Behandlingar kan också pågå mellan sex månader och tre till fyra år, beroende på hur stor avvikelse man har.
 • Måste man ta bort tänder när man ska ha tandställning?
  Om tänderna står trångt på grund av att man har en för liten käke kan man ibland behöva ta bort tänder för att kunna rätta till de tänder som är kvar. Om det bara är lite trångt räcker det ibland med att skapa plats genom att bredda eller förlänga tandbågen.
 • Gör det ont att ha och sätta fast tandställning?
  I början av behandlingen kan man tycka att tandställningen känns väldigt stor och klumpig, innan man har vant sig. Det kan skava på läppar och kinder, men det kan lindras genom att man sätter lite vax på de områden av tandställningen som besvärar. Vaxet får man med sig hem av tandläkaren och man kan sätta på det själv. Det kan även upplevas ömhet i tänderna i 3-5 dagar, ta alvedon vid behov.
 • Vad händer efter att man har tagit av tandställningen?
  Efter att tandregleringen är klar måste bettet stabilisera sig. Därför måste man oftast sätta fast en tunn tråd på baksidan av framtänderna eller sova med en liten skena för att tänderna inte ska flytta sig tillbaka. Denna tandställning kallas för retainer. Hur länge retainern behövs är olika från person till person och måste prövas individuellt. Vissa personer kan behöva ha den hela livet.
 • Vilka typer av tandställningar finns?
  Avtagbar Vid vissa typer av tandställnings- eller bettavvikelser kan man få en avtagbar tandställning, som kan tas bort när man till exempel ska äta eller borsta tänderna. En del av de avtagbara tandställningarna ska användas hela dygnet. Andra bara på kvällen och natten. Det är viktigt att tandställningen används så som tandläkaren har instruerat. Annars är det risk för att resultatet inte blir så bra. Fast En tandställning som sitter fast används oftast för att flytta tänderna. Fästena kan också vara av metall , plast eller keramik. Fästena limmas fast på tändernas framsidor
 • När är det lämpligt att skaffa tandställning?
  Man kan tandreglera sig hela livet men vissa behandlingar där man utnyttjar att man växer bör göras innan man vuxit färdigt. De flesta behandlingar görs i tonåren efter att alla permanenta tänder kommit fram.

Efter att retainern tas bort kan små förändringar ske i bettet. Sådana förändringar sker hela livet, även på personer som inte har haft tandställning.

bottom of page